
Tämän artikkelin kirjoittaja Tuuli Tarukannel on Eduhousen julkishallinnon koulutuksien johtaja. Tuuli on Eduhousen kanssa vuonna 2022 yhdistyneen Hallintoakatemian perustaja. Julkishallinnon koulutuspalveluihin erikoistuneen Hallintoakatemian toimitusjohtajuuden lisäksi Tuuli on muun muassa toiminut Kuntaliitossa lakiasioiden erityisasiantuntijana ja FCG:ssä koulutuspäällikkönä ja konsulttina. Lisäksi Tuuli on kouluttanut ja konsultoinut kuntia niiden monissa eri tarpeissa.
Kunnan strategia, brändi ja vetovoimaisuus eivät ole vain viranhaltijoiden vastuulla, vaan ne rakentuvat jokaisen kunnan tekemän päätöksen, jokaisen tarjotun palvelun ja jokaisen kohtaamisen kautta. Ne rakentuvat oppilaiden koulupäivistä, lasten päiväkodeista, toimivasta liikenteestä, lenkkipoluista ja arjen teoista. Silti liian usein luottamustehtäviä hoitaessa ajatellaan, että brändäys tai maineen rakentaminen ovat jotain ulkoista viestintää, jota “kunnan somevastaava” hoitaa. Totuus on toinen: myös jokainen valtuutettu on osa kunnan brändiä.
Valtuutetut brändin rakentajina
Kun valtuustossa tehdään päätöksiä ilman strategista kokonaiskuvaa, kunnan suunta voi alkaa kadota. Päätökset, jotka näyttävät hyvältä hetkessä, voivat pitkällä tähtäimellä haitata kunnan imagoa ja vetovoimaa. Miten siis varmistamme, että luottamushenkilöt ymmärtävät oman roolinsa kunnan strategian ja brändin rakentajina?
Ensinnäkin pitkäjänteisyyden kehittäminen on tärkeää. Kunnan strategiassa määritellään pitkän aikavälin suunta, mutta päätöksenteko saattaa silti perustua liikaa päivänpolitiikkaan tai yksittäisiin intresseihin. Kun strategia jää taka-alalle, kunta alkaa soutaa ja huovata päätöksestä toiseen, ja lopulta kukaan ei tiedä, mihin suuntaan ollaan menossa.
Luottamushenkilöiden on osattava yhdistää päätöksensä osaksi suurempaa kokonaisuutta, jottei strategia jää sanahelinäksi.
Viestinnän ja keskustelukulttuurin suuri merkitys kunnan brändissä
Toisekseen viestinnän puute tai sekavuus murentaa luottamusta kunnan toimintaa, hallintoa ja päätöksentekoa kohtaan. Kunnan brändi syntyy teoista, mutta konkretisoituu sen kautta, miten teoista ja päätöksistä viestitään. Jokainen päätös, jokainen puheenvuoro, jokainen somepäivitys vaikuttaa kuntalaisten mielikuvaan kunnasta. Jos päätöksiä ei perustella avoimesti ja ymmärrettävästi, syntyy väärinymmärryksiä, epäluottamusta ja jopa juoruja. Keskustelu ei perustu faktoihin, vaan käsityksiin. Viestinnässä onnistuminen on myös luottamushenkilöiden vastuulla.
Kolmantena voidaan nostaa esiin se, että huono keskustelukulttuuri heikentää kunnan imagoa. Päätöksenteon läpinäkyvyys ja avoin keskustelukulttuuri ovat kunnan imagon kannalta ratkaisevia. Jos kokoukset ovat riitaisia tai luottamushenkilöt puhuvat kunnasta kielteiseen sävyyn, se heijastuu suoraan kuntalaisten mielikuvaan omasta kotikunnastaan sekä ulkopuolisten kuvaan kunnasta. Se voi luoda mielikuvia potentiaalisille tuleville asukkaille tai sijoituspaikkaa etsiville yrittäjille. Vetovoimainen kunta syntyy siitä, että sen päättäjät toimivat rakentavasti ja uskottavasti.
Valmennusohjelma luottamushenkilöille
Luottamushenkilöiden ei tarvitse olla viestinnän tai strategisen johtamisen ammattilaisia, mutta heidän toimintansa vaikuttaa kunnan tulevaisuuteen. Siksi olemme koonneet kattavan valmennusohjelman, joka tukee luottamushenkilöitä strategisessa ajattelussa, viestinnässä ja päätöksenteossa. Oikeilla työkaluilla ja osaamisella he voivat olla kunnan parhaita viestijöitä ja varmistaa, että kunta vahvistaa vetovoimaansa tulevaisuudessa.
Tartu tilaisuuteen – rakennetaan yhdessä vahvempi kunta!
Aloita luottamustehtävä vahvasti – liity valmennusohjelmaan uusille luottamushenkilöille sekä kokeneemmille luottamushenkilöille.