Eduhouse Blog

Mitä tulevaisuuden taitoja tarvitaan tekoälyn aikakaudella?

Kirjoittanut Eduhouse | Jan 15, 2024 10:30:00 AM

Tämä artikkeli pohjautuu Bisnesälyä-podcastin jaksoon ”Tulevaisuuden taidot ja kyvykkyydet tekoälyn aikakaudella”. Podcastissa pureudutaan tekoälyn tuomaan muutokseen työelämässä ja johtamisessa, sekä nostetaan keskusteluun kysymyksiä, joita olet kenties pohtinut, mutta et ole vielä löytänyt vastauksia. Sarjan toisessa jaksossa podcastin host Marika Kotola keskustelee DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvasen kanssa siitä, millaisia taitoja ja kyvykkyyksiä yrityksissä tulevaisuudessa tarvitsemme, kun tekoäly mullistaa tapaamme tehdä työtä.

Jatkuva oppiminen on noussut tärkeäksi supervoimaksi, kun tekoäly ravisuttaa organisaatioiden toimintatapoja. Nopean kehityksen myötä johtajien on tärkeää pitää huolta sekä omasta että muiden oppimisesta ja kehittymisestä. Miten jatkuva oppiminen tekoälyn ympärillä tapahtuu, ja miten se tulee ottaa huomioon johtamisessa ja organisaation toiminnassa?

DNA:lla yhtenä strategisena tavoitteena on jatkuva oppiminen ja kehittyminen. Taitojen hankkiminen vaatii kouluttautumista, ja DNA:lla tekoälyn käyttöä koulutetaankin paljon. Tämän lisäksi huippuasiantuntijat käyvät yrityksessä puhumassa henkilöstölle tekoälyn tuomasta muutoksesta, ja talon sisällä järjestetään tekoälyteemaviikkoja, joissa jokainen voi testata tekoälyä koulutusjaksoilla ja hackathoneissa.

Johdon ymmärrys tekoälystä ohjaa muutosta

Tekoälymurros vaatii johtajilta valtavasti ymmärrystä, uteliaisuutta ja rohkeutta muuttua itse ja muuttaa organisaation toimintatapoja.

”Tekoäly on valtava kokonaisuus, eikä kukaan osaa sitä kokonaan. Vaaditaan yhdessä oppimista”, Jussi Tolvanen muistuttaa.

Johdon tulee ymmärtää, miten tekoäly toimii, ja sen perusteella määrittää organisaatioon rakenteet, jotka mahdollistavat koulutuspolut tekoälyn hyödyntämiseen. Toisaalta johdon tulee varmistaa, että tekoälyä käytetään vastuullisesti oikeilla tavoilla ja oikeissa paikoissa työn tehostajana.

Kun oppiminen lähtee johdosta, on helpompaa luoda oppimismahdollisuuksia koko organisaatiolle, jakaa parhaita käytäntöjä sekä kannustaa ja rohkaista kokeilemaan.

”Johdolla pitää olla ymmärrys siitä, että tekoäly tulee muuttamaa joka ikistä liiketoimintaa. Jos et ole itse sitä muuttamassa, niin joku muu muuttaa sen. Yhdelläkään organisaatiolla ei ole varaa jäädä tekoälyn hyödyntämisessä jälkeen”, Jussi sanoo.

Tekoälyosaamisen kerryttämisessä ratkaisee asenne

Jussin mukaan tekoälyn oppiminen vaatii jokaiselta ennen kaikkea asennetta ja rohkeutta kokeiluihin. Organisaatiossa on kuitenkin hyvä olla tietyt pelisäännöt siitä, miten tekoälyä testataan, jotta arkaluontoiset tiedot eivät päädy vääriin paikkoihin.

Oppimisen ja asenteen merkitys korostuu työelämässä yhä voimakkaammin, sillä maailma muuttuu niin voimakkaasti ja jokaisen rooli kehittyy muutoksen myötä.

”On tärkeää käydä keskustelua mikä ihmistä motivoi, mitä haluat oppia ja minkä tyyppisiä tehtäviä haluat tehdä tulevaisuudessa. Organisaatio voi kannustaa ihmisiä ja tuoda työkaluja, mutta jokaisen täytyy itse ottaa vastuu omasta osaamisen kehittämisestä ja oppimisesta”, Jussi painottaa.

Tekoäly muuttaa työn, jonka voi mallintaa

Vaikka tekoäly tulee korvaamaan työtehtäviä, samaan aikaan se tuo myös paljon uusia mahdollisuuksia, joista syntyy uusia työtehtäviä. Jussin mukaan tekoälyn tehtävä on auttaa meitä toimimaan fiksummin ja tehokkaammin arjessa.

 

Useimmissa organisaatioissa löydetään käyttötapauksia, joissa tekoälyn avulla voidaan parantaa tuottavuutta, asiakaskokemusta tai palvelua merkittävästi. Jussin mukaan isompi kysymys on, miten saada jokainen työntekijä tehostamaan omaa työtä 10 % tekoälyä hyödyntäen.

”Se aika, joka säästyy tukiälyn avulla rutiinitöistä, jättää meille enemmän aikaa ajatella, kommunikoida kollegojen kanssa ja panostaa tärkeimpiin työtehtäviin”, Jussi sanoo.

”Kannustan käymään organisaatioissa keskustelua tekoälystä – miksi se on merkityksellistä, miten se voi auttaa jokaista omassa työssä. Teknologian tehtävä on vahvistaa ihmistä.”

Kuuntele jakso Eduhouse palvelussamme ja tutustu Bisnesälyä -podcastiin sivuillamme. Voit myös kuunnella podcastin Spotifyssä.