Eduhouse Blog

Miten voit tukea organisaatiosi työntekijöiden oppimista?

Kirjoittanut Eduhouse | Dec 13, 2023 2:50:58 PM

HR-asiantuntijoilla, esihenkilöillä ja muilla osaamisen kehittämisestä vastaavilla avainhenkilöillä on tärkeä rooli työntekijöiden kasvun tukemisessa. Kuinka voit strategisesti suunnitella ja edistää työntekijöiden osaamisen kehittämistä organisaatiossa? Tässä blogissa jaamme vinkkejä ja käytännön ratkaisuja, jotka voivat nostaa osaamisen organisaatiossasi täysin uudelle tasolle. 

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa organisaatiossa tunnistetaan tarve osaamisen kehittämiselle, mutta ajatus jääkin sitten siihen – keskeneräiseksi ja epämääräiseksi toiveeksi kummittelemaan jonnekin Teams-keskustelujen ja toimiston käytävien varrelle? 

Osaamisen kehittäminen tarkoittaa jatkuvaa prosessia, jossa yksilö, tiimi tai vaikkapa kokonainen yritys hankkii uusia taitoja, tietoja ja pätevyyksiä erilaisia tarkoituksia varten. Niitä voivat olla esimerkiksi kiinnostus uralla etenemistä kohtaan tai työn tehostaminen uusia taitoja opettelemalla. 



Tämän päivän työelämässä ei ole epäselvää, etteikö oppiminen, taitojen kehittäminen ja uusien työkalujen omaksuminen olisi välttämätöntä kaikille. Todennäköisesti samaa ajattelevat niin johtoportaan jäsenet kuin työntekijätkin: se, että taidot ovat ajan tasalla, palvelee ihan kaikkia.

→ Lue lisää, miksi osaamisen kehittäminen on tärkeää meille kaikille

Osaamisen kehittäminen ei kuitenkaan onnistu intohimoisimmaltakaan oppijalta, jos uuden opettelulle ei tarjota organisaation sisällä tarvittavia mahdollisuuksia. Ajatuksesta täytyy tehdä tekoja. 

Miten voit siis varmistaa, että organisaatiosi työntekijät kehittyvät päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen – niin yksilön kuin koko organisaation kannalta olennaisella tavalla?

Organisaatiossa tarvittava osaaminen muuttuu jatkuvasti

Syitä osaamisen kehittämiselle on loputtomasti. Ehkä alallanne on uusia työkaluja, joita olisi hyvä opetella, digitalisaatio on muuttanut työnteon tapoja tai etätyöskentely ja muut muutokset ovat herättäneet tarpeen erilaisten työelämätaitojen kehittämiseen? 

Kaikki lähtee liikkeelle organisaation – ja yksilöiden! – tarpeiden tunnistamisesta.

→ Tutustu tarkemmin siihen, mitä osaamisen johtamisen kehittäminen tarkoittaa ja miten voit vastata tehokkaasti erilaisiin oppimisen tarpeisiin

Osaamisen kehittämisen suunnittelu ja toteutus vaativat harkittua lähestymistapaa. Siten tavoitteet ja eteneminen ovat selkeitä kaikille, eikä uusien taitojen opettelusta tule sekavaa tilkkutäkkiä. 

Näillä konkreettisilla askeleilla pääset tehokkaasti vauhtiin:

Ymmärrä organisaatiosi tämänhetkiset tarpeet – tulevaisuutta unohtamatta.

  • Käynnistä kartoitus, joka selvittää nykyiset taidot ja tulevaisuuden tarpeet.
  • Haastattele työntekijöitä ja johdon edustajia, jotta saisit kattavan kuvan organisaatiosi osaamistarpeista.
  • Tunnista ja ymmärrä työntekijöiden vahvuudet ja kehityskohteet, ja hyödynnä tietoa seuraavien askeleiden perustana.

Aseta tavoitteet ja määrittele keinot niiden saavuttamiseksi.

  • Laadi suunnitelma, joka identifioi tärkeimmät osaamisalueet, joihin haluat panostaa. Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi tiettyihin tehtäviin, teknologisiin taitoihin tai pehmeisiin työelämätaitoihin.
  • Muista asettaa realistiset aikataulut ja mittarit, jotta voit seurata kehitystä sujuvasti.

Laadi opintosuunnitelmia pitkälle ja lyhyelle aikavälille.

  • Luo opetussuunnitelma, joka tarjoaa erilaisia koulutusmuotoja, kuten työpajoja, verkkokursseja ja itsenäistä opiskelua.
  • Kustomoi ohjelmat vastaamaan organisaatiosi omia tarpeita.
  • Varmista, että koulutusvaihtoehdot ovat helposti saatavilla ja ne tukevat sekä yksilöllistä kehittymistä että tiimityöskentelyä.

→ Tutustu kuuteen erilaiseen osaamisen kehittämisen menetelmään

Valitse parhaat motivoinnin ja innostamisen keinot.

  • Käytä aikaa jatkuvaa oppimista tukevan työkulttuurin luomiseen ja kannusta työntekijöitä osallistumaan aktiivisesti osaamisen kehittämiseen.
  • Kannusta työntekijöitä jakamaan oppimiaan taitoja ja kokemuksia kollegoidensa kanssa. Järjestä työpajoja, seminaareja ja muita omaan organisaatioonne sopivia tapahtumia, jotka motivoivat taitojen kehittämiseen ja oppimiseen.

Valitse arvioinnin ja palautteenannon tavat etukäteen.

  • Hyödynnä säännöllisiä arviointeja ja mittaa työntekijöiden kehitystä asetettuihin tavoitteisiin nähden.
  • Varmista, että organisaation sisällä on käytössä toimivat ja avoimet kanavat vuorovaikutukselle, palautteenannolle ja keskustelulle.
  • Hyödynnä palautetta ja tuloksia parantaaksesi osaamisen kehittämisen menetelmiä ja mukauttaaksesi strategiaasi. 

Haluatko, että osaamisen kehittäminen onnistuu sujuvasti yhdessä paikassa, yhdellä kuukausimaksulla? 

Kiinteän kuukausimaksun ansiosta jatkuva oppiminen on fiksumpi valinta kuin yksittäisten kurssien ostaminen. Toimipa sinulle tai tiimillesi parhaiten videoiden katsominen, podcastien kuuntelu tai vuorovaikutteinen oppiminen, tuemme kaikkia tapoja opiskella – ja tuomme ne saatavillesi ajasta ja paikasta riippumatta. 

Kiinnostuitko? Kokeile Eduhouse-palvelua ilmaiseksi viikon ajan tai ota meihin yhteyttä ja kerromme tarkemmin, miten Eduhouse voisi sopia juuri oman organisaatiosi tarpeisiin.