Työelämä on jatkuvassa muutoksessa, ja siksi ajan tasalla pysyminen ja omien taitojen kehittäminen ovat yhä tärkeämpiä ja tärkeämpiä. Osaamisen kehittäminen onkin noussut keskeiseen rooliin nykypäivän työarjessa, ja sen merkitys on hyvin erilainen kuin vaikkapa vuosikymmen sitten.
Mitä kaikkea osaamisen kehittäminen siis loppujen lopuksi pitää sisällään?
Katsotaanpa vähän tarkemmin.
Osaamisen kehittäminen työelämässä viittaa jatkuvaan prosessiin, jossa yksilö – tai esimerkiksi tiimi tai kokonainen yritys – pyrkii hankkimaan uusia taitoja, tietoja ja pätevyyksiä suoriutuakseen aiempaakin paremmin erilaisista työtehtävistä.
Osaamisen kehittäminen voi sisältää oikeastaan ihan mitä tahansa. Työelämässä se tarkoittaa esimerkiksi uusien työkalujen ja teknologioiden käytön oppimista sekä ammatillisen tiedon syventämistä, mutta myös pehmeiden taitojen kehittämistä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaidot.
Motiivina oppimiselle on se, että osaamisen kehittäminen auttaa niin työntekijää kuin yritystäkin pysymään kilpailukykyisenä ja sopeutumaan työelämän jatkuviin muutoksiin. Siksi jatkuva oppiminen ei ole vain työntekijän vastuulla, vaan myös työnantajilla on prosessissa tärkeä rooli. Organisaatioiden onkin olennaista tarjota työntekijöilleen mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen ja kannustaa työntekijöitä päivittämään taitojaan aktiivisesti.
Entäpä uuden oppimisen ja työelämässä kehittymisen käytännön puoli sitten?
Parasta oman osaamisen kehittämisessä on se, että se on helpompaa kuin koskaan aiemmin. Perinteinen, fyysistä läsnäoloa ja opettajan kuuntelua vaativa opiskelu on tietenkin yhä hyvä vaihtoehto, mutta ei välttämättömyys. Kiire ja esimerkiksi etätyöt eivät siis estä opiskelua – ne ovat vain antaneet erilaisten oppimisen tapojen kehitykselle lisää vauhtia.
Varsinkin verkkokoulutuspalvelut tarjoavat monipuolisia oppimismahdollisuuksia, joiden avulla kuka tahansa voi opiskella itsenäisesti ja omaan tahtiin itselle relevantteja asioita.
Verkko-opiskeluun kuuluvat myös etäkoulutukset, joissa voi oppia uutta vuorovaikutuksessa kouluttajan ja muiden osallistujien kanssa paikasta riippumatta. Lisäksi omia taitoja ja ymmärrystä erilaisista asioista voi kehittää esimerkiksi podcastien, webinaarien ja laajempien koulutuskokonaisuuksien avulla. Oppimisen tapoja täytyy olla monia, koska kaikki oppijatkin ovat erilaisia.
Vaikka valtava määrä mainetta ja kunniaa ei olisikaan tavoitteena, osaamisen kehittäminen on välttämätöntä työelämässä menestymiselle kaikenlaisissa rooleissa ja yrityksissä.
Kun otetaan muutama askel taaksepäin ja tarkastellaan jälleen osaamisen kehittämisen kokonaiskuvaa, tärkeintä on muistaa, että oppiminen on jatkuva prosessi. Se, miten omassa prosessissaan etenee, on puolestaan täysin kiinni yksilöiden oppimistavoista ja yrityksien tarjoamista oppimisen mahdollisuuksista. Niistä pienemmistä osatekijöistä.
Osaamisen kehittäminen on meillä Eduhousella sydämen asia. Itse asiassa hyvin kirjaimellisesti – kaiken toimintamme ytimessä on tarjota kattavasti erilaisia tapoja oppia taitoja, joista hyötyvät ihan kaikki, sekä rooleihin tai ammatteihin sidottua osaamista. Kun kaikki löytyy samasta paikasta, osaamisen kehittäminen onnistuu vaivatta.
Tutustu nyt Eduhousen koulutustarjontaan ja kokeile palvelua maksutta viikon ajan!