Tekoäly voi tuplata tietotyön tehokkuuden lähivuosina. Helposti omaksuttavat työkalut tarjoavat suomalaisyrityksille merkittäviä kasvumahdollisuuksia, mutta nopea muutos voi synnyttää työmarkkinoille myös uuden osattomien joukon. Eduhouse haluaa demokratisoida työelämää tarjoamalla ilmaisen koulutusohjelman, jonka avulla jokainen voi oppia ChatGPT-tekoälyn käytön perusteet ja mahdollisuudet oman työnteon tehostamiseen.
Helsinki, 27.4.2023 – Learning-as-a-service-palveluita tarjoava Eduhouse on julkistanut maksuttoman ChatGPT-koulutuskokonaisuuden, jonka avulla jokainen tietotyön tekijä voi tehostaa omaa työtään tekoälyn avulla.
”Vaikka tekoälystä puhutaan paljon, sen vaikutuksista suomalaiseen työmarkkinaan ei ole keskusteltu riittävästi. Tekoälyn perusteet ovat pian tietotyön ydinosaamista. Mullistuksen kokoluokkaa on verrattu jopa teollistumiseen, mutta nyt muutos tapahtuu erittäin nopeassa aikataulussa. Lähdimme kehittämään ChatGPT-koulutuskokonaisuutta, koska haluamme demokratisoida oppimisen työelämässä niin, että jokaisella on mahdollisuus pitää osaamisensa ajanmukaisena”, Sovelto Eduhousen johtaja Sanna Varpukari sanoo.
Kokonaisuus on nimeltään ChatGPT – tee työtä tekoälyn kanssa, ja se koostuu viidestä oppipalasesta, joiden suorittaminen kestää yhteensä reilun tunnin. Koulutuskokonaisuudessa tutustutaan muun muassa ChatGPT:n perusteisiin, sen käyttöön erilaisten tekstisisältöjen tuottamisessa, tiedon haussa ja Excel-laskennassa. Oppimisen kynnys on tehty mahdollisimman matalaksi ja osallistuminen kannustavaksi. Kouluttajana toimii WebOpettajana somessa tunnettu Esa Riutta.
”Erilaisten tekoälysovellusten omaksuminen tulee yli kaksinkertaistamaan tietotyön tuottavuuden Suomessa. Jos työpaikka tarjoaa mahdollisuuden soveltaa opittua, jo muutaman tunnin oppimisinvestoinnista syntyy organisaatiolle valtava tuottavuusloikka”, tulevaisuudentutkija ja Eduhousen Advisor Risto Linturi kertoo. Linturi on tutkinut teknologian vaikutuksia työelämään jo kauan. Hän on toteuttanut esimerkiksi vuonna 2021 johtajille suunnatun ChatGPT:n esiversioon pohjautuvan valmennusohjelman, joka käsitteli luovuutta.
”Organisaatio voi jo nyt kasvattaa tuottavuuttaan kannustamalla työntekijöitä käyttämään rohkeasti esimerkiksi uusia tekoälytyökaluja ja tarjoamalla tukea kouluttautumiseen. Kansalaisten kannattaa tutustua työkaluihin myös itse ja siten rakentaa ja ylläpitää työelämässä tarvittavaa osaamista”, Varpukari toteaa.
ChatGPT-koulutuskokonaisuuden rinnalla Eduhouse rakentaa parhaillaan lähes kolmeakymmentä erilaista tekoälyn hyödyntämiseen valmentavaa roolipohjaista valmennusta, jotka käsittelevät käytön perusteita, sääntelyä ja sovelluskehitystä sekä tekoälyn käyttöä muun muassa johtamisen, myynnin, markkinoinnin, opetuksen ja varhaiskasvatuksen sekä talous-, palkka-, henkilöstö- ja julkishallinnon ammattilaisten näkökulmista.
”Ihmiset ajattelevat helposti, että tekoäly ei vaikuta heidän työhönsä tai työnkuvaansa, joten heidän ei tarvitse siihen perehtyä. Muutos kuitenkin koskettaa kaikkia. Pelkästään roolipohjaisten tekoälyvalmennustemme aihepiirien parissa työskentelee yli miljoona työssäkäyvää suomalaista. Lähitulevaisuudessa tarjoamme vastaavat sisällöt myös kansainvälisesti”, Eduhousen pohjoismaisesta oppimateriaalituotannosta vastaava Chief Learning Officer Miia Oulasvirta sanoo.
Tällä hetkellä Eduhouse tarjoaa jatkuvan oppimisen palveluitaan noin 300 000 käyttäjälle. Yhtiön tavoite on kasvattaa käyttäjämäärä miljoonaan oppijaan vuoteen 2025 mennessä.
Tutustu ChatGPT-koulutukseen Eduhousen verkkopalvelussa.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Chief Learning Officer Miia Oulasvirta, Eduhouse Oy, +358 40 5512 702, miia.oulasvirta@eduhouse.fi
Director & Partner Sanna Varpukari, Eduhouse Oy, +358 40 7621 762, sanna.varpukari@eduhouse.fi