|
Tämän artikkelin kirjoittaja Marika Kotola on Sovelto Eduhousen Executive Advisor. Marika on kokenut oppimisen johtaja ja näkemyksellinen teknologian hyödyntämisen konsultti, jolle oppiminen on intohimo ja elämäntapa. |
AI-aikakausi vaatii johtajilta ennakointia, reagointia ja rohkeutta navigoida tuntemattomaan — eli tulevaisuusajattelua. Heidän on tunnistettava, miten tekoälyä on mahdollista hyödyntää organisaatiossa nyt ja tulevaisuudessa. Olennaista on arvioida, miten tämä teknologiamurros vaikuttaa organisaation osaamistarpeisiin, sillä markkinat suosivat nyt organisaatioita, jotka investoivat tekoälyosaamisen kehittämiseen.
Jotta tulevaisuutta voisi edes jollain tasolla hahmottaa ja ennakoida, on ensin ymmärrettävä, mistä tulevaisuuden muutoksessa on kyse.
Generatiivisen tekoälyn (GAI) -tekniikat, mukaan lukien ChatGPT, muuttavat tapaamme työskennellä. LinkedIn:in Future of Work -raportin mukaan 47 % yhdysvaltalaisista johtajista uskoo, että generatiivisen tekoälyn käyttö lisää tuottavuutta, ja 92 % mielestä johtamistaidot ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Työpaikat eivät välttämättä katoa, vaan pikemminkin työn luonne muuttuu. Samalla muuttuvat tarvittavat taidot työn suorittamiseen ja kehittämiseen.
Johdon haasteena on tunnistaa, kuinka tekoäly soveltuu oman organisaation nykyisiin ja tuleviin liiketoimintamalleihin ja prosesseihin, kuinka tekoälyn hyödyntämistä voi kokeilla kannattavasti, sekä miten tekoälyn kehityksen tuomiin muutoksiin ja mahdollisuuksiin voi valmistautua.
AI:n tuoma muutos vaatii valmistautumista
Gartnerin What Generative AI Means for Business -tutkimuksen mukaan liiketoimintajohtajat kohtaavat nyt suuria haasteita, joihin heidän organisaationsa tulee vastata. Tehtävä ei ole helppo, sillä asiakkaat hyödyntävät AI:ta päivittäin ja sijoittajat odottavat uusia innovaatioita. Lisäksi työntekijät hakeutuvat organisaatioihin, jotka eivät ainoastaan hyödynnä AI:ta tehokkaasti, vaan myös investoivat tekoälytaitojen kehittämiseen ja osaamisen kasvattamiseen organisaatiossa.
Osaamisen johtamisen merkitys AI-aikakaudella on huomattava
Työn murros vaatii työntekijöiltä ja organisaatioilta jatkuvaa oppimista. Tarvitaan kulttuuria, joka kannustaa jatkuvaan oppimiseen ja mahdollistaa taitojen kehittämisen työn ohessa. Työntekijöiden puolestaan on oltava valmiita opettelemaan uusia taitoja ja päivittämään osaamistaan vastaamaan muuttuvan ympäristön vaatimuksiin.
|
Webinaaritallenteella johtava data-arkkitehti Pekka Korhonen, AI-kehittäjä Toni Ylärinne ja johdon konsultti Marika Kotola pohtivat osaamisen roolia ja sen johtamista AI transformaatiossa – ylätasolta aina konkretiaan asti. Katso webinaari maksutta Eduhousen palvelussa » |
Siirtymävaihe tarjoaa myös mahdollisuuksia uusille innovaatioille ja liiketoiminnan kasvulle. Ne organisaatiot, jotka osaavat hyödyntää AI:n tarjoamia etuja ja samalla investoida työntekijöidensä osaamisen kehittämiseen, saavat kilpailuetua.
Ihmisten ja tekoälyn yhdistetty voima luo mahdollisuuksia parempaan työelämään ja yhteiskuntaan.
Auta organisaatiosi asiantuntijoita navigoimaan AI-maailmassa
Tiedätkö, missä asioissa organisaatiosi tarvitsee nopeasti osaamista pysyäkseen mukana AI:n tuomassa kehityksessä? Eduhousen rooli on auttaa navigoimaan muuttuvassa maailmassa. Autamme esihenkilöitä ja organisaatioita uudistumaan. Rakennetaan yhdessä älykkäämpi tulevaisuus ja varmistetaan organisaatiosi valmius kohdata mahdollisuudet ja haasteet.