Tämän artikkelin kirjoittaja Tuuli Tarukannel on Eduhousen julkishallinnon koulutuksien johtaja. Tuuli on Eduhousen kanssa vuonna 2022 yhdistyneen Hallintoakatemian perustaja. Julkishallinnon koulutuspalveluihin erikoistuneen Hallintoakatemian toimitusjohtajuuden lisäksi Tuuli on muun muassa toiminut Kuntaliitossa lakiasioiden erityisasiantuntijana ja FCG:ssä koulutuspäällikkönä ja konsulttina. Lisäksi Tuuli on kouluttanut ja konsultoinut kuntia niiden monissa eri tarpeissa. |
Hallinnon sujuvuus ja vastuullisuus muodostavat perustan, jolle koko organisaation toiminta rakentuu. Keskellä työelämän murrosta, jossa etätyö, teknologian kehitys ja uusi lainsäädäntö muokkaavat toimintatapoja, on sihteerien rooli entistäkin tärkeämpi. Muutosten keskellä on olennaista tukea hallinnon työtä sekä sihteerien ammatillista kasvua ja verkostoitumista.
Hyvin toimiva hallinto on koko kunnan ja hyvinvointialueen asukkaiden edun edistämistä sekä toisaalta merkittävä asia myös oikeusturvan toteutumiselle. Hyvää hallintoa ja toimintaa rakennetaan aivan perustasta asti. Jos kuitenkin hallinnon kehittämisessä lähdetään liikkeelle liian ylätasolta, jää moni asia puolitiehen ja koko toiminnalta putoaa pohja.
Miksi siis hallinnon ihminen on olemassa?
Pitääkseen kokonaisuuden hallinnassa, jättääkseen tilaa kehittymiselle sekä tehdäkseen perustan vastuulliselle organisaatiolle ja toiminnalle. Luodakseen sujuvat, oikeudenmukaiset ja yhtenäiset käytännöt.
Toimistotyötä pidetään osin itsestäänselvyytenä, ja siltähän sen on tarkoitus näyttääkin. Toimistotyö toimii pohjana erilaisille prosesseille, joihin voi luottaa ja jotka toimivat. Tämän kaiken keskellä hallinnon työtä, toimistotyötä ja sihteerityötä tekevän on pystyttävä pitämään kaikki langat käsissään. Vain vakaalle pohjalle pystytään kehittämään uutta.
Juuri sitä uutta tarvitaankin juuri nyt.
Työelämän murroksessa tarvitaan verkostoja ja vertaisuutta
Kuntakenttä on muutoksessa, ja samanaikaisesti koko työelämä on muutoksessa. On etätyötä, tekoälyä, uusia rakenteita, uutta lainsäädäntöä, uusia sukupolvia ja uusia uhkia, mutta myös uusia mahdollisuuksia. Siksi tarvitsemme jatkuvasti uusia työkaluja ja uutta tietoa omankin työmme tekemiseen, saati sitten koko hallinnon kehittämiseen.
Uudistusten keskellä emme selviä yksin.
Ammatillinen identiteettimme muodostuu osaamisemme lisäksi myös siitä, että meillä on verkostoja, joissa voimme puhua toisten ammattilaisten kanssa. Heidän kanssaan, jotka ymmärtävät nykyisyyden ja vaikkapa sen, miten hyvältä tuntuu astua asiakirjoilta tuoksuvaan hiljaiseen arkistoon ja saada kunnolla aikaa asiakirjan laatimiseen. Tai miltä tuntuu onnistua tekemään täydellinen pöytäkirja. Tai mitä toimistotyön arkisia onnenhetkiä nyt voikaan olla.
Tulevaisuuden työtä tehdään aiempaa enemmän verkostoissa. Mielekäs yhteinen työ motivoi meitä oppimaan uusia tapoja tehdä työtä jatkuvasti kehittyen.
Toisaalta tarvitsemme myös verkostoja, joissa voimme katsoa tulevaisuuteen: kehittää ja oppia uutta. Miten hyvältä tuntuukaan löytää uusia työvälineitä, kuten uutta teknologiaa ja keinoja hyödyntää vaikkapa tekoälyä. Miten hyvältä tuntuukaan luoda uusia prosesseja ja kehittää myös omia työtapoja.
Teemme tulevaisuutta yhdessä luomalla kuntiin ja hyvinvointialueille hyvää toimintakulttuuria, parempaa hallintoa ja uusia työkäytäntöjä. Tulevaisuuden työtä tehdään aiempaa enemmän verkostoissa. Mielekäs yhteinen työ motivoi meitä oppimaan uusia tapoja tehdä työtä jatkuvasti kehittyen.
Sokrateksen kerrotaan sanoneen näin: ”Eivät puut ja pellot minulle mitään opeta, vaan ihmiset, joita kohtaan kaupungissa.”
Toimistotyö kunnissa ja hyvinvointialueilla – sihteerien koulutuspäivä
On tullut jälleen se aika vuodesta, jolloin pääsemme kohtaamaan etänä, mutta yhdessä.
Suosittu sihteerityön koulutuspäivä järjestetään jälleen 13.6.2024 klo 9–15.15. Maksuttomassa verkkotapahtumassa käsitellään toimistotyötä erilaisten sihteeri- ja toimistotehtävien näkökulmasta. Koulutuspäivä tarjoaa täydellisen hetken pysähtyä omien pohdintojen äärelle sihteerityön näkökulmasta.
Ilmoittaudu mukaan nyt!